субота, 14 жовтня 2023 р.

Конон Безщасний


 15 жовтня виповнюється 139 років від дня народження Конона Безщасного - українського кобзаря, скрипаля, учасника антибільшовицького руху на Кубані (1884-1967).

У репертуарі він мав понад 200 українських пісень і дум. Його виконавській майстерності дав високу оцінку Дмитро Яворницький.
Народився Конон Безщасний у станиці Полтавській на Кубані. Бандурою захопився замолоду. У 1917 р. розпочав концертну діяльність, яка тривала 32 роки (до перелому руки). Виступав переважно як соліст. Серед його репертуару були, зокрема "Ой, Морозе-Морозенку, ти славний козаче", "Ой, з-за гори, з-за лиману кругом Січі Запорожжя мскль облягає".
У Кубанській армії був у складі тріо з братом Никоном та Іваном Шереметом. При українському педагогічному технікумі ст.Полтавської заснував мішану капелу бандуристів, з якою успішно гастролював по Кубані (до першого арешту в 1931 р.), на Північному Кавказі, Дону, Січеславщині, Херсонщині, в Казахстані. Обробляв пісні для бандури, створював поетичні тексти і музику до них.
Був обвинувачений "як учасник контрреволюційної організації". У 1931 р. засуджений трійкою при ПП ОҐПУ СККІ ДССР на 5 р. позбавлення волі.
Помер у м.Слов'янськ-на-Кубані. Реабілітований постановою прокуратури Краснодарського краю від 26 квітня 1990 р.
Підготовлено за матеріалами з відкритих джерел.
Фото з Інтернету.

Немає коментарів:

Дописати коментар