неділю, 3 березня 2024 р.

До 75-річчя з дня народження Володимира Івасюка (1949-1979)

 

Володимир Івасюк (1949-1979)

Володимир Івасюк з однокурсницею Марією Соколовською-Марчук, якій присвятив легендарну "Червону руту"

Володимир Івасюк в дитинстві

4 березня виповнилося б 75 років Володимиру Івасюку, але його земне життя тривало лише 30 років (1949-1979).
Він виконав свою місію, використав талант і потенціал, зробивши українську пісню модною на весь світ. Його пісні і сьогодні звучать, вони популярні, їх знає молодь, а сучасні виконавці їх переспівують. У доробку Володимира Івасюка понад сто пісень, 53 інструментальних твори, музика до вистав.
У Чернівцях до 75-річчя композитора покажуть документальний фільм "Феномен Івасюка".
"Який він був? Світлий. Не пригадаю поганих рис, принаймні я їх не бачила. Завжди уважний, добрий , веселий, надійний, чесний. Він тримав просто священний пієтет перед життям, котре любив, як дитина, і хотів, щоб воно ніколи не кінчалося." , - Галина Тарасюк, українська письменниця.
"Коли запитую себе, що було у Володі-людині найголовнішим, доходжу висновку, що стрижнем його була дуже висока мета - стати видатним Композитором. Тому він ніколи не говорив про славу, ніколи не спекулював іменем, яке тоді було на устах у мільйонів людей. Він був скромний, як справжній художник, що працює на майбутнє, а не купається в теплій ванні сьогоднішнього успіху до того часу, коли вода зледеніє. Ні зовні, ні внутрішньо він ніколи не виокремлював себе серед інших. Йому ж у пору першого всесоюзного, а згодом і міжнародного успіху було трохи більше 20, а в такі роки слава - найтяжче випробування. Він не дав їй змоги повести молодого композитора (а таке часто відбувається з багатьма початківцями - вони тиражують перший успіх до того часу, поки самі не виходять у тираж) на шлях легкого хліба, кожна його нова пісня була не схожою на попередні.", - сказав про Володимира Івасюка його співавтор, український поет Юрій Рибчинський (з ф/б сторінки Чернівецький обласний меморіальний музей Володимира Івасюка).
Цьогоріч легендарній "Червоній руті" виповниться 54 роки. Вперше вона прозвучала в Чернівцях у 1970 році. Володимир Івасюк написав її під час навчання в Чернівецькому медичному інституті. Пісня стала візитівкою української пісні ХХ століття.
Професійний медик, скрипаль, Володимир Івасюк чудово грав на фортепіано, віолончелі, гітарі, майстерно виконував свої пісні. Неординарний живописець і фотограф (а сам не любив фотографуватися). Загинув "за нез’ясованих обставин" як було повідомлено, поблизу Львова. Відповідно до неофіційної версії, смерть Івасюка була вбивством, виконаним КДБ.
Звання Героя України Володимир Івасюк отримав посмертно - через 30 років після своєї трагічної загибелі. Його пам’ятають всі, хто любить українську пісню, а його "Червона рута" і "Водограй" стали музичними брендами нашої країни, на яких виросло не одне покоління артистів і слухачів.
Народився Івасюк у м.Кіцмані в родині вчителів. Талант помітили, коли йому було 10 років. Про нього тоді вже говорили у рідному місті. У 15 про нього почули Чернівці, а в 20 років - говорила вже вся Україна.
Він жив у Чернівцях, Львові, часто бував у Києві, де відвідував родини Рибчинських і Миколайчуків. Іван Миколайчук був його земляком, разом з дружиною Марічкою мешкав на Березняках (то була легендарна квартира, скільки українських митців у ній перебувало). Коли збиралися разом - співали буковинські пісні. Іван Миколайчук мріяв зняти фільм за казками Буковини, і щоб музику написав Івасюк - не судилося. Він залишив нам свої невмирущі пісні.
Підготовлено за матеріалами з відкритих джерел.
У фільмі про роль особистості Володимира Івасюка, творчої спадщини композитора у розвитку української музики, збереження мови, пісні в часи тотальної радянської русифікації
Що сталося з Володимиром Івасюком і хто причетний до вбивства легенди української музики? Усі матеріали слідства смерті Івасюка в Москві, тому ми ніколи не дізнаємося справжню її причину.


Немає коментарів:

Дописати коментар