понеділок, 13 листопада 2023 р.

Слабка ланка

 

#ЛюдськийФактор
Слабка ланка

Всього одна ложка дьогтю псує бочку меду.

Професор Фелпс з австралійського університету провів цікавий дослід. Протягом місяця він розбивав студентів на групи з чотирьох осіб і доручав їм за 45 хвилин вирішувати управлінські завдання. Краща команда отримувала нагороду в 100 доларів.

Студенти не знали, що в деякі групи підсаджували спеціальних людей, які грали доручені їм ролі:

“Байдужий” - людина, яка сідала у групу, закидала ноги на стіл і занурювалася в свій телефон.

“Єхидний” - під час обговорення робить саркастичні зауваження типу “Ви що, знущаєтесь?”, “Ви, напевно, ніколи раніше ніким не керували”.

“Песиміст” - який виглядав так, як ніби вчора померла його улюблена кішка, і висловлював сумніви в тому, що завдання можна вирішити, і в тому, що ця команда здатна цю задачу вирішити.

Фелпс виявив, що навіть в тому випадку, коли інші три члени групи були здатними і мотивованими учнями, неконструктивна поведінка всього одного члена групи знижувала ефективність всієї групи на 30-40%.

Виходить, що ефективність команди більше залежить від того, чи є в ній хоч один слабкий учасник - а не від того, скільки в ній учасників сильних.

Міцність будь-якого ланцюга визначається її найслабшою ланкою.

Звідси - висновок:
Завдання керівників і HR-менеджерів полягає не в тому, щоб допомагати сильним співробітникам, а в тому, щоб позбавлятися всіх слабких.
Сильні впораються і самі, якщо слабкий не буде псувати соціальну ситуацію взаємодії.

А. Морейніс




Немає коментарів:

Дописати коментар