вівторок, 28 березня 2023 р.

98 років від дня народження Дмитра Гнатюка

 

Народний артист України Дмитро Гнатюк (1925-2016).

28 березня вповнюється 98 років від дня народження Дмитра Гнатюка - видатного українського оперного співака, педагога, режисера, Шевченківського лауреата, Героя України (1925-2016).
Він віддав оперному мистецтву понад 60 років. Його називали пісенним корифеєм. Його голос звучав на кращих оперних сценах світу.
Виконував і народні, і естрадні пісні. Чудовий баритон співака, щира манера виконання разом з акторським талантом полонили мільйони шанувальників оперного мистецтва і пісні не лише в Україні.
Народився майбутній співак на Буковині. Співати почав у сільському дитячому церковному хорі. Отець Мирослав, який керував хором, помітивши обдарування хлопчика, навчив його музичної грамоти, став займатися з ним окремо.
Закінчив Київську консерваторію, став солістом Київського театру опери і балету в 1951 році. Виступав як концертний співак. Ніс українське мистецтво у світ, багато гастролюючи за кордоном. Його не раз запрошували до московського Большого театру, але співак не спокусився на ті пропозиції.
“У Дмитра Гнатюка голос один із тисячі. Голос великий, чистий, дуже багатий і тренований настільки, що будь-яка вокальна трудність здається йому легкою і природною, як розмова і ходіння. Співак може зробити свій голос великим і маленьким, сильним і слабким, похмурим і світлим, радісним” (газета "Вінніпег фрі пресс", 1962 рік).
Підготовлено за матеріалами з відкритих джерел.
"Дивлюсь я небо" у виконанні Дмитра Гнатюка:

Немає коментарів:

Дописати коментар