субота, 24 вересня 2022 р.

30 років неповторному українському колективу - Піккардійська терція


 24 вересня виповнюється 30 років неповторній українській акапельній формації - Піккардійська терція.

Сьогодні у них мільйони шанувальників, а сольні концерти відбуваються з аншлагами, незалежно від географії виступу, яка вражає.
Від початку повномасштабної війни рашистів проти України "Піккардійська терція" бореться на різних волонтерських фронтах. Вони беруть участь у благодійних концертах, музичних марафонах з метою підтримки ЗСУ, зробили кілька патріотичних прем’єр, зокрема пісень "Йде українське військо" та "Гей, соколи". "Піккардійці" виставили на аукціон подаровану їм у 2015 р. футболку ФК "Дніпро" з автографами футбольних зірок, а зібрані кошти передали волонтерській ініціативі "Львівський Лицар. Допомога українським воякам" - на підтримку ЗСУ.
А перший виступ колективу відбувся 24 вересня 1992 р. у Львівському національному університеті імені І.Франка.
Свій колектив музиканти назвали терміном, запозиченим в українського композитора Анатолія Кос-Анатольського - "пікардійська терція", який означає мажорний зворот у фіналі музичного твору. Щоб відрізнятися від терміну, в назві подвоїли літеру "К".
У 1993 р. вони стали дипломантами конкурсу "Червона рута" в Донецьку. За рік, в 1994 р. на музичному фестивалі "Доля" в Чернівцях, журі одноголосно визнало львівський секстет найкращим в усіх жанрах. Далі було багато нагород і відзнак.
Формація була першим творчим колективом зі східної Європи, яких запросили на відомий міжнародний фестиваль акапельного співу "Vokal Total" у Мюнхені.
У 2014 році пісня "Гей, пливе кача…" у виконанні гурту "Пікардійська терція" лунала під час поховання Героїв Небесної сотні. Відтоді композиція стала символом прощання з Героями, які загинули в Україні під час військових дій.
Натепер у музичному портфоліо формації - твори 12 мовами світу. За їхніми піснями можна вивчати географію гастролей.
У творчому доробку формації і декілька робіт для кіно, зокрема до історичного фільму "Інший Франко" про сина Івана Фанка - Петра.
Про свої благодійні концерти музиканти кажуть: "Кожен придбаний квиток на наш концерт наблизить перемогу України, яка обов’язково буде - силами української армії і українського духу".
Многая літа!
Підготовлено за матеріалами з відкритих джерел.
"Йде українське військо" Михайла Гайворонського у виконанні "Піккардійської терції":


Немає коментарів:

Дописати коментар