середа, 9 лютого 2022 р.

Діана Петриненко

8 лютого виповнюється 92 роки від дня народження Діани Петриненко - видатної української співачки, народної артистки України, мами видатного українського музиканта, співака й композитора Тараса Петриненка, Шевченківської лауреатки, професорки Національної музичної академії імені П.Чайковського (1930-2018).
Її лірико-колоратурне сопрано підкорило сотні тисяч шанувальників по всьому світу, а в репертуарі були не лише оперні арії, але й українські народні пісні і романси, твори світових і українських композиторів.
Співала вона все життя - змалку в селі, потім на великих сценах України і світу.
Народилася в с.Білоусівці на Черкащині, дитинство пройшло в Оржиці на Полтавщині. "У батька, мами, бабусі, брата і сестри були чудові голоси. Як заспівають - заслухаєшся. Я вже у п'ять років копіювала Оксану Петрусенко, дорослим голосом, верхні ноти брала. Спочатку виконувала заявки родичів за шафою, щоб мене не бачили." - згадувала співачка.
Закінчила Київське музичне училище ім. Глієра (де познайомилася з майбутнім чоловіком Гаринальдом Петриненком) і Київську консерваторію ім.П.Чайковського. Три роки була солісткою Державної хорової капели "Думка", потім - Київської філармонії.
Діана Петриненко виховала цілу плеяду чудових співаків, зокрема - співачку зі світовим ім'ям Людмилу Монастирську. Пишалася японською вихованкою Кіміко Такая.
Життя Діани Петриненко не було легким, батька розстріляли нацисти, рано помер чоловік. Не треба представляти сина співачки - народного артиста України Тараса Петриненка. Співаком і педагогом був старший брат Діани Петриненко - Іван Паливода, педагог славнозвісної співачки Вікторії Лук'янець.
Діана Петриненко була патріоткою України, брала участь у Живому ланцюгу в 1990 р., підтримувала революцію на граніті. Коли стояла на Майдані й Тарас заспівав "Україну" - розплакалася від хвилювання. Не забувала край, де народилась і виросла, приїздила з концертами.
"Усе життя я просто співала і намагалася через пісню передати радість, що жила в моїй душі.", - говорила Діана Петриненко.
Підготовлено за матеріалами з відкритих джерел.

Діана Петриненко "Ой, не світи, місяченьку" Kyiv 1973

Немає коментарів:

Дописати коментар