понеділок, 31 травня 2021 р.

Мирослав Скорик

 1 червня рік тому відійшов до вічності Мирослав Скорик - український композитор зі світовим ім’ям, диригент, музикознавець, народний артист України, лауреат Шевченківської премії, Герой України.

Він є володарем майже всіх існуючих державних нагород і відзнак.
Мирослав Скорик народився у Львові. Його родина була тісно пов’язана з українськими мистецькими, науковими, суспільно-політичними колами Галичини. Бабуся була рідною сестрою Соломії Крушельницької, дідусь - відомим українським фольклористом. Батько грав на скрипці, мати - на фортепіано, хоча вони не були професійними музикантами.
У в 1963 році Мирослав Скорик створив вокально-інструментальний ансамбль "Веселі скрипки", для якого написав ряд пісень, що в той час були дуже популярними. Пісня "Не топчіть конвалій" стала першим українським твістом.
Мабуть, немає українця, який би не чув славнозвісну "Мелодію" Мирослава Скорика. Він – автор музики до легендарного фільму "Тіні забутих предків" Сергія Параджанова. Його опера "Мойсей" – єдиний український твір, який отримав благословення Папи Римського Іоанна Павла ІІ, а легендарна "Мелодія" є духовним гімном України. Його музика поєднує в собі яскравий національний колорит і сучасну музичну техніку, а композиції знані в усьому світі.
Підготовлено за матеріалами з відкритих джерел.

Немає коментарів:

Дописати коментар