понеділок, 25 вересня 2023 р.

Михайло Калачевський

 26 вересня виповнюється 172 роки від дня народження Михайла Калачевського - українського композитора, піаніста, автора першої української симфонії, громадського діяча, юриста, (1851-1907).

Архів композитора був знищений, тому дані щодо його біографії і навіть прізвища - Калачевський чи Колачевський - суперечливі. Але виписка з метричної книги Петропавлівської церкви, яка збереглася, доводить, що саме - Калачевський.
Народився майбутній композитор у маєтку свого діда на хуторі Федорівці біля с.Попівка (нині Кіровоградщина). Від народження був хворобливим. Рано залишився без батьків. Виховувався родичами на Херсонщині в атмосфері музики і народної творчості. Любив відпочивати у селі Рокитному на Полтавщині, де жив його дідусь, який возив його до Кременчука слухати духовий оркестр.
Початкову освіту Михайло калачевський здобув у Одеській гімназії, У 1870 р. подав документи до Одеського університету, але через погіршення стану здоров’я перевівся до Київського університету - під лікарняний нагляд свого брата Сергія. Через два роки полишив навчання і виїхав на лікування до Німеччини, де став слухачем Лейпцизької консерваторії. У 1876 р. закінчив консерваторію, а в червні прозвучала його дипломна робота - "Українська симфонія", яка отримала схвальні відгуки і стала його головним музичним твором.
Повернувшись до України, Михайло Калачевський оселився в Кременчуці, де впродовж десятиліття керував управою Кременчуцького земства і займався популяризацією світових музичних здобутків, створив оркестр, у якому грали місцеві аматори. Сам М.Колачевський був ансамблістом, акомпаніатором, диригентом, лектором.
Частина творчої спадщини Михайла Калачевського, яка дійшла до нас, невелика, зокрема, струнний квартет, фортепіанне тріо, романси, фортепіанні твори, "Реквієм". Збереглося також 19 романсів, 4 п’єси для фортепіано і партитура "Української симфонії".
"До початку ХХ ст. симфонія в Україні не виконувалась, поки український музикант Дмитро Ахшарумов не включив її до програми своїх концертів. На початку 1930-х років Микола Грінченко (український музикознавець і фольклорист) знайшов оригінальний рукопис симфонії, відтоді вона постійно в репертуарі українських симфонічних оркестрів.", - УКРІНФОРМ.
Підготовлено за матеріалами з відкритих джерел.
Почути "Українську симфонію" тут:

Немає коментарів:

Дописати коментар